Egypte Dal der Koningen

Het dal der koningen met zijn vele graftombes bezoek je in de loop van de morgen, want in tegenstelling tot wat je vooraf denkt is het niet een lieflijk dal met veel groen bij de Nijl of zo. Het wordt er in de loop van de dag heel heet en de witgrijze rotsbrokstukken weerkaatsen het licht.
Voor de oude koninklijke Egyptenaren die hier zijn begraven had het dal de betekenis dat hier in het westen de zon onderging die de volgende dag telkens weer als herboren in het oosten opkwam. Zo zouden ook zij herrijzen uit hun graven. Het gebied wordt daarom in diverse oude geschriften ‘het prachtige westen’ genoemd.

Na de periode van de pyramides zijn de oude Egyptenaren om nog steeds niet geheel duidelijke redenen overgegaan tot het begraven in graftombes in deze omvangrijke begraafplaats.

Helaas mochten er nergens foto’s worden gemaakt in de graftombes die we bezochten, want die zijn voorzien van prachtige tekeningen,schilderingen and beautiful carvings. U ziet op deze pagina daarom alleen bovengrondse foto’s om u een indruk te geven.

Via de paden kom je bij de graftombes. Voor een graftombe bevindt zich meestal een prattegrond met een beschrijving. Hieronder twee voorbeelden van respectievelijk de tombe van Amenophis en van Ramses III.

In de graftombes gaat men natuurlijk een aantal meters onder de grond. In sommige bevindt zich nog een stenen sarcofaag, maar wat er te zien is, is met name aangebracht op de muren en de plafonds. Daarop wordt met name het oude Egyptische idee over het leven na de dood weergegeven en uitgelegd. Het gaat over de nachtelijke reis (12 uur corresponderend met twaalf kamers waarin deze zich afspeelt) van de zon en haar scarabee-achtige wedergeboorte in de ochtend. In de pagina over de Terrastempel van Hatsjepsoet kunt u zich een voorstelling maken van de afbeeldingen, reliëfs en teksten.

Hiernaast de toegang tot een van de meest beroemde graftombes, namenlijk die van Toutanchamon. Vanwege restauratie konden we er niet in. Deze overigens blijkbaar maar kleine graftombe is zo beroemd geworden omdat haar ontdekking een indruk bood van de geweldige schatten die de doden in hun graven werden meegegeven. Veel van deze schatten uit deze tombe zijn te bewonderen in het Egyptisch Museum te Cairo en helaas mag ook daar niet worden gefotografeerd, maar ik kan u verzekeren dat het ongelofelijk veel en prachtig was. Toetanchamon was pas 18 jaar toen hij plotseling stierf. Omdat alles na duizenden jaren ongeschonden te voorschijn is gekomen, zijn we via deze tombe heel veel aan de weet gekomen.

In het dal der koningen in Egypte bevinden zich een dikke zestig graftombes, waarvan er 25 van koningen zijn en de overige (relatief eenvoudige) van hoge hoffunctionarissen.

Het is heel merkwaardig en heeft iets mysterieus om in dit gebied rond te wandelen met zijn veelvuldig omgewoelde rotsblokken.

Nog geen berichten.

Laat een bericht achter

Je moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.