Zuidwest Bolivia

We liggen in een slaapzak, hebben vier dikke dekens over, sokken aan, muts op, shawl om en hebben het nog koud! Slapen lijkt een onmogelijke opgave met deze kou… We zitten op 4200 meter hoogte, hebben geen verwarming en hebben het steenkoud! In Zuidwest Bolivia is het mogelijk een tour te doen richting het Andes gebergte. Deze vertrekt vanuit Tupiza en eindigt in Uyuni.

De eerste dag vertrek je vanuit Tupiza en bereik je maar liefst 4855 meter! Vooraf een paar dagen wennen aan de hoogte in Tupiza is dan ook verstandig om hoogteziekte te voorkomen. In Tupiza waan je je in het wilde westen. Je kunt er heerlijk paardrijden en rijdt tijdens deze tocht door canyons gevuld met rood gesteente en cactussen. Lucky Luke style!

De 4-daagse tour brengt je door het zuidwestelijke deel van Bolivia. Highlight van dit gebied is Salar de Uyuni. Een enorme zoutvlakte die je ook in een dagtripje vanuit Uyuni kunt bezoeken. Als je echter wat meer van het gebied zien is de tocht vanuit Tupiza (op 2950 meter gelegen) ideaal. Medici adviseren een stijging van maximaal 300-500 meter per dag dus je kunt last krijgen van hoogteziekte aangezien je je de eerste 2 dagen op 4500 meter bevind… Veel water drinken en coca-blaadjes kauwen (of thee van maken) schijnt goed te helpen volgens de locals.

Tijdens de tour beschik je over een eigen chauffeur/gids en een kokkin (in ons geval een echtpaar). Lunch vindt meestal plaats in kleine bergdorpjes bij lokale families. Onze kok zorgde iedere dag weer voor 3 heerlijke maaltijden! Een voorbeeld van onze eerste lunch, deze bestond uit Milanesa (soort gepaneerde schnitzel), rijst, verse groente, gekookte aardappelen en een verse salade. Heerlijk!

In totaal hebben we 4 uur geslapen in 3 nachten… Gesloopt waren we! Maar wat een pracht. Blauwe meren, groene meren, witte meren en ja zelfs rode meren! Je vindt het hier allemaal. Wat een onvoorstelbaar mooi landschap. Zo stel je je Zuid Amerika ook voor, wild en ruig… We passeren boederijen waar lama’s gefokt worden, zien flamingo’s van zo dichtbij dat we ze bijna kunnen aanraken en spotten op een gegeven moment zelfs een vos! Wat een wildlife in deze op het oog zo onleefbare omgeving.

Tijdens ons bezoek lag overal een dikke laag sneeuw en ijs. Rivieren waren bevroren en bergtoppen waren besneeuwd. Dit maakte de omgeving sprookjesachtig mooi. Maar ook erg avontuurlijk. Zo zaten verschillende auto’s vast in de sneeuw en hielpen gidsen van verschillende organisaties elkaar een handje.

Tijdens de tour bezoek je verschillende rotsformaties, geisers en een warmwaterbron op een spectaculaire locatie. Het water is heerlijk en na al die kou ben je daar ook zeker aan toe. Je hebt even de tijd om uit te rusten. Ooit op 4500 meter hoogte in een warm bad gezeten?

Bij welke organisatie je ook boekt, de tours zijn allemaal vergelijkbaar. De eerste 2 nachten verblijf je in primitieve herbergen waar het ’s nachts behoorlijk koud kan worden (tussen de -15 en -25 graden). Er is geen verwarming of douche aanwezig. De laatste nacht is er een bed in het zogenaamde zouthostel voor je gereserveerd. Een hotel gemaakt van zout. Hier is het qua temperatuur iets aangenamer en kun je zelfs genieten van een warme douche!

De vierde dag kom je bij de Salar de Uyuni. Dit is de op 1 na grootste zoutvlakte ter wereld en ligt op 3650 meter hoogte. Ongeveer 40.000 jaar geleden was dit een reusachtig meer. Dit meer is opgedroogd en een deel hiervan is deze zoutvlakte geworden. Men schat dat er meer dan 10 miljard ton zout ligt! Onvoorstelbaar… Je vertrekt ‘s ochtends al vroeg zodat je de zonsopkomst kunt bewonderen. In deze zoutvlakte ligt ook een ‘eiland’ waarop cactussen zijn te vinden van wel 10 meter hoog! Spectaculair! Als afsluiter stop je op de zoutvlakte om grappige foto’s te maken. Doordat alles wit is zie je geen diepte.

Dit artikel is geschreven door Bas Kötter. Hij is samen met zijn vriendin Elles voor een jaar op wereldreis en je kunt hun avonturen volgen op http://basenelles.com

Geschreven door

Nog geen berichten.

Laat een bericht achter

Je moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.